De controle los

Laatst ging ik met de kinderen tijdens de tekenles na school expressief tekenen met krijt. Ze mochten hun frustratie en woede er lekker uitgooien. Het mocht gewoon lelijk zijn. Hard krassen en vooral ongecontroleerd.

Kleurenpad

De meeste kinderen gingen ook volledig los en genoten er zichtbaar van.
Maar 1 meisje -de meest serieuze en tevens getalenteerde leerling- kon maar niet beginnen. En toen ze eenmaal een krijtje pakte, begon ze netjes wat te krabbelen. Ze moest heel erg nadenken hoe ze dat ging doen en wat ze zou maken. Toen ik haar vroeg gewoon het krijtje te laten bewegen over het papier zag ik dat dat voor haar een enorme drempel was. Ze wilde duidelijk geen lelijke tekening maken en ze vond het moeilijk om ‘gewoon maar wat te doen’ zonder dat het iets voorstelde. En zonder van te voren na te denken.
Na haar wat meer aan te moedigen kwam ze wat meer in beweging. Het werd bij haar geen woede uitbarsting, maar een netjes dansende beweging. Natuurlijk ook goed.

Ik herkende daar iets van bij mezelf van vroeger. Dat ik jarenlang altijd iets harmonieus en moois moest maken. Deels ook omdat ik mijn geld verdien met mijn schilderijen en altijd vond dat je dan iets ‘moois’ en harmonieus aan de muur zou moeten hebben.
Maar sinds kort geniet ik er meer en meer van om gewoon lekker te rommelen en om nog meer de controle los te laten. Ik ben meer met acrylverf aan het schilderen in plaats van olieverf. Hierdoor kan het ook wat rommeliger. Ik schilder ook graag met mijn handen en vingers. En in zekere zin heeft dit ongecontroleerde en rommelige werken ook een harmonie. Er ontstaan nieuwe kleuren en ik voel in de abstracte kleur expressies dat het creatieve kind in mij wordt aangesproken.

Kunst heeft zoveel verschillende kanten! Momenteel gaat er weer een nieuwe wereld voor me open.
Hoe meer ik de controle los kan laten, hoe meer ik me kan laten verrassen.

Wil je dit ook ervaren? Kom een keer schilderen of tekenen vanuit je gevoel bij Kleurenpad!
Naast de teken- en schilderlessen geef ik ook individuele sessies.

www.kleurenpad.nl