Het Kleurenpad

Elke keer als ik met een groepje kids begin aan een nieuw blok tekenlessen, raken ze altijd helemaal geïnspireerd door mijn praktijk/atelier naam “Kleurenpad”. Het spreekt niet alleen tot hun verbeelding, maar ook alle kleuren van de regenboog zien ze dan voor zich en die willen ze dan meteen gaan tekenen. En zo komt er altijd tijdens 1 van mijn lessen een opdracht in voor waarbij ze het kleurenpad mogen tekenen. En blij dat ze dan zijn!

Kleurenpad
Want wist je dat het heel harmoniserend is om alle kleuren van de regenboog te schilderen of tekenen? Hoe verdeel je alle kleuren en hoe laat je ze in elkaar overlopen? Dat geeft echt een geweldig gevoel en doet aanspraak op jouw vermogen om balans te vinden in alles.
#kleurenpad gaat over kleur (de kunst, verf) en het jouw eigen levenspad waarbij iedereen wel eens wat ondersteuning, begeleiding of inzicht kan gebruiken. En we wandelen allemaal ons eigen pad en terwijl we onderweg zijn komen we allerlei mensen en situaties tegen.
En zo staat Kleurenpad voor de begeleiding die ik geef aan kinderen en volwassenen, waarbij ik als middel de kunst inzet en de methodiek die ik tijdens mijn opleiding Kunstzinnige Therapie opleiding heb geleerd, alsook mijn eigen persoonlijke ervaring en inzichten.
Wist je dat de naam Kleurenpad eigenlijk geïnspireerd is op een herinnering van toen ik een jaar of 5 was?

Ik was jarig en had net mijn verjaardagsfeestje gegeven. Iedereen was weer naar huis en ik lag nog op de grond naar het plafond te staren. Ik kon op die leeftijd erg veel nadenken over het leven. Vooral over waar ik vandaan kwam en wanneer ik daar dan weer naar terug kon. Want ik had altijd heimwee naar waar ik vandaan kwam. Ik wilde terug, maar ik besefte me dat ik nog lang niet terug zou gaan. En terwijl ik daar zo lag op de grond, vroeg ik me af of ik dat wel kon volhouden, zo lang wachten. Ik was nog maar aan het begin van mijn leven… ik moest nog heel lang voordat ik weer terug kon. Waarom duurt dat zo lang? Vroeg ik me af.

Op dat moment zag ik een beeld voor me van een kleurenpad. Een beetje te vergelijken met zo’n kronkel pad als bij een bordspel zoals Ganzenbord. En dat pad had verschillende kleuren en vakjes die in elkaar overliepen. En in de verte was het nog een beetje onduidelijk hoe die verder ging; vooral het begin stukje zag ik duidelijk. En toen kreeg ik een heel duidelijk inzicht: Ik zou eerst dit levenspad lopen voordat ik terug zou gaan. Elk gedeelte had een andere kleur, net als de verschillende levensfases waarin je je als mens kan bevinden. Nu zat ik nog in mijn kind-periode en daarna zou de puber periode komen en dan volwassen-periode, ouderschap etc. Dat zijn als het ware allemaal verschillende levens in 1 leven; of verschillende vormen die ik als dezelfde mens aanneem en mag ervaren.
En wanneer ik dat pad bewandeld heb zal ik weer aankomen bij waar ik vandaan kwam. Mijn thuis.

En nu lijkt dat nog ontzettend lang. Maar als ik eenmaal daar ben zal het voelen alsof het zich allemaal in 1 minuut heeft afgespeeld. Want bij mijn “thuis” voelt tijd anders dan hier. En als kind ervaar je tijd anders dan een volwassene dat doet. Hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd lijkt te gaan. Het is eigenlijk tijdloos en oneindig, maar als je wil kan iets heel lang duren.

Dat beeld is mij altijd in alle details bijgebleven en heeft mij sindsdien rust gegeven en vertrouwen. En dus inspiratie voor mijn praktijknaam.
Iedereen bewandelt zijn/haar eigen pad. Het pad klopt precies; het is jouw pad met jouw ervaringen en alles wat je tegenkomt is daar voor jou. Alles duurt zo lang als het hoort te duren en je komt thuis wanneer het jouw tijd is. En het leven is slechts een reis en dus iets tijdelijks. Verder zijn we waarschijnlijk met een reden alles vergeten, zoals waar we dan precies vandaan komen, wat er nog meer is, wat er daarvoor was en wat er daarna komt. Omdat we dat niet (meer) weten, doet dat er dus blijkbaar niet toe. Misschien is er wel niets. Het gaat om dit pad. En dat je die stap voor stap zet in het moment. De rest doet er niet toe. Elke stap is een stap dichter bij thuis.