Meditatief schilderen

Voordat ik zelf ga schilderen, helpt het om even rustig te gaan zitten, in dit geval voor het schilderij waar ik momenteel mee bezig ben. Ik zet muziek aan en terwijl ik zit met mijn ogen dicht focus ik op mijn ademhaling en om alles mijn lichaam te ontspannen.

meditatief schilderen kunst therapie

Mijn hoofdpijn verdwijnt, ik voel me niet meer moe en ik zak dieper in mijn lichaam, totdat er alleen maar ademhaling is. Soms komen er op dat moment allerlei beelden en kleuren in mijn in me naar boven. Soms voel ik de ademhaling door mijn lichaam stromen en zie ik daar beelden bij.

Maar ik hoef er niets mee.
Ik stem me af.
En dan ontstaat er bij me opeens een verlangen om mee te stromen, om creatief te zijn.

Dan ga ik schilderen. Ik open mijn ogen en zonder na te denken weet ik welke kleur ik wil pakken, waar ik ga beginnen en hoe ik te werk ga. Soms duurt het een half uurtje voordat ik er pas echt in zit. Maar als ik er eenmaal in zit, dan ga ik er ook helemaal in op.
Dan is er geen eindresultaat. Er is enkel een proces. Welke kleuren waar, klopt het gevoel dat ik op doek zet? Stroomt het zoals ik het voel stromen?

Wanneer ik ga afronden stromen de kleuren vaak nog lang na in mijn gevoelswereld. Ik voel en zie met mijn ogen dicht nog steeds de kleuren.
Het is alsof ik daarna nog verder kan mediteren op wat ik heb geschilderd.
Ook al is het beeld nog niet af.
Het leeft al in de energie.

WIL JE DIT OOK ERVAREN?
Ik geef in mijn praktijk Kleurenpad in Scheveningen sessies, schilderlessen en workshops waarbij ik me richt op het tekenen en schilderen vanuit het gevoel. Het gaat vooral om het proces. Jouw innerlijke proces.
Je mag zakken naar je gevoel en bij jezelf komen via de kunst.
Neem contact met me op bij interesse.